Zapiekanka serowo-jabłkowa (bezglutenowa)
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
jabłka antonówka lub szara reneta - 500 g
masło - 100 g
cukier - 100 g
cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią) - 1 łyżka
mąka jaglana - 50 g
mąka ryżowa - 50 g
proszek do pieczenia bezglutenowy - 3 łyżeczki
jaja - 2 szt.
sok z cytryny - 2 łyżki
sól - szczypta
rodzynki - 60-80 g
Sposób przygotowania:
Połowę masła w temperaturze pokojowej (50 g), cukier, cukier waniliowy, sól i jajka utrzeć razem za pomocą robota przez 2-3 minuty. Dodać rozdrobniony twaróg (za pomocą blendera lub malaksera) i wymieszać razem. Do masy dodać mąki, proszek do pieczenia i budyń waniliowy i wymieszać na jednolitą masę. Dodać jabłka i rodzynki, wymieszać wszystko razem.
Masę wyłożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania (do jednego większego lub do kilku małych pojemników żaroodpornych na jedną porcję). Na wierzchu ułożyć wiórki schłodzonego pozostałego masła (50 g).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.