Niemieckie szpecle bezglutenowe
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: jajka
Składniki:
jaja - 5 szt.
woda - 250 ml
tarka do szpecli
Dodatkowe informacje:
Spätzle (szpecle) – rodzaj klusek kładzionych; potrawa mączna wywodząca się z kuchni chłopskiej obszaru historycznej Szwabii ( z terenów dzisiejszej południowej Badenii-Wirtembergii, południowozachodniej Bawarii, wschodniej Szwajcarii oraz z Alzacji).W Szwabii są popularne na równi z ziemniakami, podaje się je do mięs w sosach lub jako danie samodzielne.
Sposób przygotowania:
Ciasto na szpecle wciskać porcjami przez tarkę do szpecli do gotującej się wody. Szpecle są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.
Szpecle wyjmować z wrzącej wody łyżką cedzakową, natychmiast włożyć je do przygotowanej zimnej wody i odcedzić.
Czynność powtórzyć do wyczerpania się całego ciasta.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.