Sól oxymelowa zero waste
NikitaRodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Dodatkowe informacje:
Po zrobieniu dobrego oxymelu na wzmocnienie i przeziębienie pozostaje sporo "wsadu", warto go wykorzystać i nie wyrzucać. Tym razem proponuję domową mocno aromatyczną sól oxymelową.Skład może być różny, zależy od tego co było użyte do zrobienia oxymelu. U mnie tym razem były to kurkuma kłącze bio, imbir kłącze bio, czosnek, cebula, chilli, szałwia, rozmaryn, tymianek, hyzop, estragon, geranium liście, igły sosny, igły świerku, cynamon cejloński laska, goździki, anyż, pieprz. Przy czym najwięcej było kłącza kurkumy i imbiru. Wszystko macerowało się w mieszaninie octów z kwiat bzu czarnego, z winogron, z pigwy, z geranium, malinowym, jabłkowym. Po upływie 6 tygodni wszystko zostało wyciśnięte przez wyciskarkę. Gęsty płyn został połączony z miodem i powstał wspaniały oxymel. Zostało dużo wsadu, który zmiksowałam z solą kłodawską (1:1).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.