![Nalewka złocień maruna (lecznicza, przeciwmigrenowa)](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2022-10/16643-photo-main.jpg)
Nalewka złocień maruna (lecznicza, przeciwmigrenowa)
![](/cache/a32x32/files/users/1536-avatar-795360130.jpg)
Rodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Dodatkowe informacje:
Złocień maruna, inaczej nazywany wrotyczem maruna, od wielu stuleci jest znany jako skuteczny lek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy. Z wyglądu przypomina rumianek. Jego właściwości lecznicze znane są od od tysiącleci. Jest jedną z najskuteczniejszych naturalnych metod leczenia migreny i zapobiegania jej nawrotom. Surowcem leczniczym jest całe ziele, najlepiej zbierać je czasie kwitnienia (od czerwca do września).Nalewką stosujemy terapeutycznie, nie należy spożywać jej w dużych ilościach, tylko w małych dawkach, leczniczo.
Sposób przygotowania:
Przy migrenowych bólach głowy zaleca się spożywać 20 ml nalewki 1-2 razy dziennie. Nalewkę można też stosować przy przeziębieniu, grypie, gorączce, nieżytach przewodu pokarmowego i górnych dróg oddechowych, a także zewnętrznie do smarowania obrzęków, stłuczeń oraz przy bólach reumatycznych. W rozcieńczeniu z wodą może służyć do odstraszania komarów, kleszczy i innych owadów.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.