![Domowa bezglutenowa mieszanka chlebowa](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2023-06/17260-photo-main.jpg)
Domowa bezglutenowa mieszanka chlebowa
![](/cache/a32x32/files/users/1536-avatar-795360130.jpg)
Rodzaj posiłku: pieczywo, przetwory
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: drożdże
Składniki:
kaszka kukurydziana - 60 g
ryż do sushi (lub inny ale kleisty) - 150 g
skrobia z tapioki - 50 g
siemie lniane złote - 20 g
sól - 1 łyżka
cukier - 2 łyżeczki
dodatki: siemię lniane, pestki dyni - trochę
Sposób przygotowania:
Powstałą mieszankę należy przesypać do zakręcanego słoika lub innego szczelnego pojemnika. Bezglutenową domową mieszankę wykorzystać do wypieku chleba bezglutenowego. Wystarczy dodać wodę i wyrobić ciasto.
Ryż do sushi jest kleisty, spełnia tu funkcję wiążącą podobnie jak skrobia, dodatkowo elementem wiążącym mąki jest zmielone siemie lniane (to ważne dodatki w mieszankach bezglutenowych, ponieważ większość mąk bezglutenowych
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.