Zupa krem z pędami chmielu i podagrycznikiem
NikitaRodzaj posiłku: jednogarnkowe, zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
topinambur - 150 g
cebula szalotka - 50 g
czosnek - 1 ząbek
podagrycznik młody liście - 50 g
młode pędy dzikiego chmielu - 100 g
woda gorąca - 700-800 ml
masło klarowane - 1 łyżka
lubczyk 1 gałązka
śmietanka 30% - 50-80 ml
sok z cytryny (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
do podania:
pędy chmielu, kwiaty forsycji, groszek ptysiowy lub grzanki
Sposób przygotowania:
W międzyczasie posiekać lubczyk, podagrycznik i pędy chmielu, wrzucić do gotującej się zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować razem 5-8 minut do miękkości. Zmiksować na gładki krem, dodać śmietankę i ewentualnie doprawić sokiem z cytryny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.