Pieczone placki z cukinii z serem
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, przystawki i przekąski, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ziemniaki średnie - 4 szt.
cebula szalotka - 1 szt.
jajka eko - 2 szt.
mąka pszenna lub mieszanka bezglutenowa uniwersalna - 200-250 g
sól i pieprz (po pół łyżeczki) do smaku
ser twardy np. bursztyn (ewentualnie parmezan) tarty - 50-80 g
masło - 1 łyżeczka
czosnek - 1 ząbek
Sposób przygotowania:
Szalotkę i czosnek rozdrobnić (ręcznie lub blenderem).
Cukinię rozdrobnić za pomocą malaksera lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce.
Na dużej patelni na maśle udusić szalotkę z czosnkiem, po chwili dodać cukinię i dusić 3-4 minuty. Przełożyć do misy. Dodać ziemniaki, mąkę, jajka, śmietanę, sól i pieprz. Wyrobić wszystko razem.
Placki nakładać łyżką na blachę zachowując 1 cm odstępy. Każdy placek posypać startym serem bursztyn (lub parmezanem).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.