Mąka z żołędzi
NikitaRodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Nikitajesien24, Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
Dodatkowe informacje:
Mąka z żołędzi nie zawiera glutenu, jest bogata we właściwości odżywcze. Zawiera skrobię, sporo białka i dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także dużo magnezu i potasu oraz witaminę PP.Sposób przygotowania:
Po 12 godzinach wodę odlać (woda będzie czarna), wypłukać żołędzie i ponownie zalać gorącą wodą i dodać sodę.
Czynność tą powtórzyć przez 3-5 dni, zmieniając wodę co 12 godzin (robimy to do momentu aż woda będzie jasna).
Jest to konieczne, ponieważ żołędzie zawierają mnóstwo tanin, które nadają im gorzki smak.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.