Tarta gruszkowo-migdałowa (bez cukru i mąki) - keto
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
mąka migdałowa - 200 g
masło - 80 g
ksylitol (lub erytrytol) - 1-2 łyżka
jajo - 1 szt.
twaróg półtłusty - 50 g
sól - szczypta
obłożenie:
gruszki dojrzałe (twarde) - 450 g
ksylitol (erytrytol) - 1-2 łyżka
śmietana 18 % - 2 łyżki
cynamon cejloński mielony - 1/2-1 łyżeczki
jajo - 1 szt.
skórka otarta z cytryny - 1 łyżeczka
do posypania:
orzechy włoskie posiekane - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki (5 mm) i rozłożyć wachlarz na cieście.
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.