
Sałatka z fenkułem, truskawkami i mango z nutą bergamotki

Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
mango - 1/2 szt.
truskawki - 10 szt.
skórka otarta z owocu bergamotki (opcjonalnie limonki) - 1 łyżeczka
sok wyciśnięty z bergamotki - 1 łyżka
syrop klonowy - 1/2-1 łyżeczki
sól i pieprz - do smaku
do podania: kilka listków rukoli i musztardowca
Dodatkowe informacje:
Bergamotka, a zwłaszcza olejek z jej owoców, posiada liczne właściwości lecznicze. Wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwbólowe, uspokajające i neuroprotekcyjne. Stosowana jest w aromaterapii, wspomagając leczenie depresji, poprawiając nastrój i ułatwiając sen. Ponadto, bergamotka może obniżać poziom cholesterolu, wspierać układ sercowo-naczyniowy, a także pomagać w zwalczaniu infekcji dróg moczowych i oddechowych.Uwielbiam zapach i smak bergamotki, co prawda ciężko u nas kupić świeże owoce, ale warto poszukać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.