
Płatki dzikiej róży działają wykrztuśnie, moczopędnie, uspokajająco, rozkurczowo, ściągająco, żółciopędnie. Płatki róży były jedną z najważniejszych substancji leczniczych w tradycyjnej medycynie europejskiej. Lekarze greccy, jak Dioskurides i Galen (I w. n.e.) wykorzystywali przeważnie różę francuską (Rosa gallica), różę stulistną (Rosa centifolia) oraz różę dziką (Rosa canina).
Istnieje wiele ziół i surowców, które nadają się do przygotowania aromatycznych herbat. Znajomość działania poszczególnych ziół i sposobu ich stosowania może ułatwić skomponowanie harmonijnej mieszanki ziołowej o pysznym smaku i wspaniałym aromacie.
Możemy zbierać gałązki, igliwie, pączki, korzenie, owoce, nasiona, liście i kwiaty.
Zbiór ziół, kwiatów i innych surowców na domowe herbatki ziołowe i nie tylko
Zioła i inne surowce na herbatki domowe możemy zbierać praktycznie przez cały rok. Wiosna jest zawsze początkiem sezonu, zaczyna się bardzo pracowity, ale i przyjemny okres. Dzień jest coraz dłuższy, słońca coraz więcej, mamy więcej energii, ochoty na spacery i poszukiwania pierwszych wiosennych darów natury. Przyroda budzi się z zimowego snu i nastaje intensywny czas wzrostu, na początku są to pąki, potem młode listki, wreszcie pojawiają się pierwsze kwiaty, a dopiero później owoce i nasiona.
W roślinach występują różne związki chemiczne, nazywane substancjami czynnymi, które mają działanie farmakologiczne i wpływają na organizm ludzki. Od ich zawartości zależy wartość terapeutyczna danej rośliny, to one odpowiedzialne są jakościowo i ilościowo za działanie surowca leczniczego. Szczególnie dużą koncentrację substancji aktywnych widzimy w ziołach, zarównio w kwiatach, liściach, nasionach i korzeniach.
Kalendarz zbioru ziół
Kalendarz zbioru ziół jest podstawą dla każdego miłośnika ziołolecznictwa i natury.
Oto najpopularniejsze zioła i najlepsze miesiące do ich zbierania:
Styczeń i luty: owoce jałowca, ziele jemioły, pąki leszczyny, porzeczki czarnej, plecha porostu islandzkiego, kora wierzby, korzeń lubczyku czy łopianu.
Zbieranie ziół do domowych herbatek ziołowych, a potem ich własnoręczne komponowanie to niesamowita zabawa i satysfakcja. Wiele ziół, roślin, krzewów i drzew, dzikich roślin, a także przypraw kuchennych może być źródłem surowców na domowe mieszanki i herbatki. Można je zebrać, wysuszyć i zrobić zapas na wiele miesięcy.
Jesień to czas pięknych kolorów, czas porządków w ogrodach, żniw i zbiorów, czas robienia zapasów i intensywnej pracy. Tyle darów natury w zasięgu ręku i tyle pomysłów, szkoda tylko, że doba jest taka krótka. Schyłek lata i jesień to czas owoców, warzyw, korzeni i ziół. Staram się co roku trochę tego lata zamknąć w słoikach, butelkach czy kolorowych torebkach.
Brzoza (Betula L.) od wieków jest ceniona i stosowana w celach prozdrowotnych. Słowianie uważali brzozę za święte drzewo, symbolizujące życie, kobiecość, płodność, urodzaj i mądrość. Wykorzystywano ją w wielu obrządkach i rytuałach. Według wierzeń miała ona chronić przed „złymi duchami”, a jednocześnie zapewniać dobrobyt. Sądzono, że brzoza nie tylko leczy ciało, ale też duszę, do tej pory wiele osób jest zdania, że przebywanie pośród brzóz daje ukojenie, przywraca równowagę wewnętrzną i spokój.
Wiele otaczających nas drzew obok, których z reguły przechodzimy obojętnie może być cennym naturalnym lekarstwem (dla ciała i duszy), pożywieniem lub kosmetykiem. Powszechnie występujące, „zdrowe” i najczęściej wykorzystywane drzewa i krzewy to m.in. brzoza, sosna, świerk i czarny bez. Oczywiście należy wykorzystywać te, które rosną w czystej okolicy, z dala od dróg i wolne od chemicznych oprysków.
Czarny bez jest rośliną pospolitą i występuje najczęściej w formie rozrastającego się krzewu lub drzewa o niedużej wysokości. Czarny bez jest rośliną rozpowszechnioną praktycznie na całym świecie, występuje w całej Europie, Afryce północnej, na Bliskim Wschodzie, południowej Australii, Nowej Zelandii.
Jadalne kwiaty najlepiej sprawdzają się w deserach, kwiatowych lemoniadach, syropach, octach, oxymelach, różnego rodzaju świeżych sałatkach, zarówno owocowych jak i tych z warzywami czy też zwykłą zieloną sałatą. To także piękne i jadalne dekoracje. Możemy też z nich parzyć herbatki z dodatkiem świeżych ziół, same kwiaty suszyć, a także fermentować na zimowe herbatki. Można dodawać je do konfitur np. płatki dzikiej róży, bzu czarnego czy też robić nalewki, a nawet kisić.
Pokrzywa zwyczajna (łac.Urtica dioica), nazwy ludowe: koprucha, parzenica, pokrzywa chyżawka, pokrzywa dwupienna, pokrzywa parząca, pokrzywa wielka, zgajka, żyrucha, żyrucha parząca, żyzka, zgruna, to wieloletnia bylina z rodziny pokrzywowatych, pospolicie występująca na terenie całego kraju.
Mniszek lekarski (łac.Tarxacum officinale L., nazwy ludowe mlecz, dmuchawiec) powszechnie występujący chwast, który od dawna znany i wykorzystywany jest w medycynie ludowej do zapobiegania różnym dolegliwościom.
Czosnaczek pospolity (łac. Alliaria petiolata, zwany także czosnaczkiem polnym i czosnkowym) jest rośliną dość rozpowszechnioną, występuje na terenie niemal całego kraju, m.in. w lasach liściastych, zaroślach, terenach ruderalnych, pod płotami, na przydrożach.
Czosnek niedźwiedzi (łac. Allium ursinum, nazwy ludowe - czosnek cygański, cebula czarownic) - legenda głosi, że jest to pierwszy posiłek niedźwiedzi po wybudzeniu się ze snu zimowego, stąd jego nazwa – czosnek niedźwiedzi.
Wiosna! Zawsze czekam na nią z utęsknieniem. Po zimowym marazmie i zniechęceniu pora do wzmożonej pracy, ale i czerpania z natury pełnymi garściami. Wiosna to czas, gdy przyroda budzi się na nowo do życia po okresie uśpienia, zastoju, szarości. To czas siewów, sadzenia, wiosennych porządków i zachwytu nad budzącą się do życia naturą. Dla mnie każdy spacer to odkrycie czegoś nowego, nowe kulinarne doznania i eksperymenty, nowe smaki, nowe pomysły.
Witam czytelników gotuj w stylu eko.pl
Zacznę od tego, że z wykształcenia jestem ekonomistką i pracuję w firmie budowlanej w Lublinie jako główna księgowa. Mam 48 lat i obecnie od ponad 13 lat mieszkam na wsi pod Lublinem (DYS) i za żadne skarby nie wróciłabym do miasta.
Kocham zioła, kwiaty, warzywa, naturę, moje zwierzaki (kotka rosyjska niebieska 13-letnia i owczarek niemiecki- suczka 3,5 letnia), góry i spokój. Co prawda nigdy nie mam czasu, bo w głowie ciągle kłębi się mnóstwo pomysłów i jak coś robię to nie idę na skróty.Mąż się śmieje, że na spacer powinnam chodzić z wiadrem, sekatorem i łopatką.
Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.
Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.
Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:
1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.
2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.
3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.
Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).
Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:
- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,
- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.
Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.
Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).
Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:
- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.
- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).
Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).