Tarta z jabłkami, migdałami i bazylią
Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, drożdże, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło miękkie - 50 g
mleko letnie - 100 ml
cukier - 1 łyżka
drożdże świeże - 10 g
mąka pszenna - 300 g
jajo - 1 szt.
sól - szczypta
farsz:
rum (do namoczenia rodzynek) - 30 ml
cytryna (wyciśnięty sok i otarta skórka) - 1 szt.
cukier trzcinowy - 120-130 g
bazylia świeża - kilka gałązek
migdały - 150 g
bułka tarta - 2-3 łyżki
żółtko - 1 szt.
śmietana - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Mleko delikatnie podgrzać, dodać cukier i drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić na kilka minut. Mąkę wsypać do misy robota, dodać jajko, masło, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto przez 3-4 minuty. Uformować ciasto w kulę, przełożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W międzyczasie przygotować farsz.
Rodzynki opłukać i zalać rumem, odstawić do namoczenia na 15 minut. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, dodać sok wyciśnięty z cytryny i wymieszać. Cukier trzcinowy i skórkę otartą z cytryny rozdrobnić w blenderze, dodać listki z bazylii i migdały, rozdrobić (pozostawiając drobne cząstki). Połowę mieszanki bazyliowo-migdałowej dodać do jabłek i wymieszać.




Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.